Wormen

Kittens dienen ontwormd te worden op 3, 5, en 7 weken. Vervolgens maandelijks tot ze een leeftijd van een half jaar bereikt hebben. Katten kunnen zich door een vlooienbesmetting of het vangen en eten van prooien herhaaldelijk besmetten met wormen. Deze katten dienen elke twee maanden ontwormd te worden. .Voor volwassen katten die buiten komen maar niet echt jagen wordt geadviseerd iedere 3 maanden te ontwormen. Als katten niet buiten komen is 1 x per jaar voldoende. Ontwormingsmiddelen kunt u tijdens de openingstijden van de praktijk aan de balie afhalen.

Een kitten kan van een zware wormbesmetting ernstig ziek worden. Daarom is ontworming voor kittens essentieel. Bij volwassen katten kan het zijn dat u niet zo snel iets merkt van een wormbesmetting. Als de kat goed gezond is en het immuunsysteem van de kat goed werkt krijgt de worm niet snel de kans om een groot probleem voor de kat te worden. Echter kan de kat wel besmet zijn en dagelijks eitjes uitscheiden. Deze eitjes zijn niet met het blote oog zichtbaar. De eitjes zijn echter wel besmettelijk en mogelijk zelfs gevaarlijk voor mensen! Omdat katten buiten in tuinen, zandbakken, speeltuinen en parken hun ontlasting doen, is het daarom zeer belangrijk om uw kat regelmatig te ontwormen. De wormeitjes blijven lang infectieus, dus ook als de ontlasting al verteerd is kan de grond besmet zijn.

Vlooien

Om allergieen bij de kat en een vlooienplaag in huis te voorkomen is het verstandig om katten preventief te behandelen tegen vlooien. Dit kan heel veilig door gebruik van goede vlooiendruppels of pillen elke 4 weken. Ook tegen tegen is er tegenwoordig een veilig middel op de markt. Vraag onze assistentes om advies.
Vindt u aangehechte teken bij uw kat dan deze met een speciale tekenpincet losdraaien, niet trekken!

Luizen

Katten kunnen ook met luizen besmet worden. De luizen en neten zijn met het blote oog zichtbaar. Dieren met een luizenbesmetting hebben doorgaans een verminderde weerstand; het gaat vaak om jonge of oude dieren, of dieren met een andere aandoening onder de leden. Luizen kunnen bestreden worden met de meeste vlooiendruppels.
Deze zijn af te halen aan de balie van de praktijk.