Sterilisatie hond

Binnen onze praktijk adviseren we om uw teef te laten steriliseren. Onze voorkeur gaat uit om deze ingreep drie maanden na de eerste loopsheid te laten uitvoeren. Wij werken tijdens de operatie met de veiligste narcosemiddelen en indien nodig met zuurstoftoediening. Uw hond is bij ons in goede handen tijdens deze operatie.

Werkwijze sterilisatie

De operatie wordt uiteraard uitgevoerd door de dierenarts. Nadat de hond onder narcose is gebracht, wordt ze geschoren en gewassen en krijgt ze een pijnstillende injectie. Door middel van een kleine huidsnede worden de beide eierstokken opgezocht en afgebonden. Als de baarmoeder geen afwijkingen vertoond, wordt deze niet verwijderd. De buik wordt in drie lagen gesloten. Op de wond brengen we een speciale wondspray aan en we geven haar vervolgens een injectie waardoor ze vlot weer wakker wordt. Als de hond goed wakker is, nemen we contact op met de eigenaar en spreken we een tijdstip af waarop ze weer lekker naar huis kan. Na tien dagen kan er een afspraak worden gemaakt voor een bijbehorende gratis wondcontrole en het verwijderen van de hechtingen. Ter voorkoming van het aan de wond likken door de hond geven wij een petshirt mee.

Voordelen sterilisatie hond

Door een hond op jonge leeftijd te laten steriliseren voorkom je problemen aan de baarmoeder en eierstokken. Er kunnen geen tumoren aan de eierstokken meer ontstaan, omdat deze volledig verwijderd worden. Door het wegvallen van de vrouwelijke hormonen ontstaat er bovendien geen baarmoederontsteking meer en wordt de hond niet meer loops. Een bijkomend voordeel is dat de kans op kwaadaardige borstkanker aanzienlijk wordt verkleind wanneer de operatie wordt uitgevoerd drie maanden na de eerste loopsheid.

Nadelen sterilisatie hond

De hond heeft na de operatie meer kans op overgewicht. Dit overgewicht is goed te voorkomen door de hond minder eten aan te bieden. Daarnaast zien we op oudere leeftijd wat meer urine-incontinentie. Gelukkig is dit kleine ongemak goed te behandelen met medicatie.

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan staan we u uiteraard graag te woord. Voor het maken van een afspraak kunt u telefonisch contact met ons opnemen.