HD- en ED-onderzoek

Voordat u gaat fokken met uw hond is het, afhankelijk van het ras, verstandig om uw hond te laten onderzoeken op de aanwezigheid van heupdysplasie (HD) en elleboogdysplasie (ED). Bovendien is bij diverse hondenrassen met stamboom dit onderzoek verplicht en worden de foto’s officiëel beoordeeld door de Raad van Beheer.

Onze dierenarts is gekwalificeerd om het HD- en ED-onderzoek bij uw hond uit te voeren. Tegenwoordig is het ook mogelijk om deze foto’s digitaal te versturen zodat u sneller de uitslag heeft. Voorafgaand aan het maken van de röntgenfoto’s dient u dit onderzoek ook online aan te melden bij de Raad van Beheer. Dit betekent dat u zelf een account moet aanmaken (bij de Raad van Beheer).

Voor het maken van de afspraak zelf, kunt u bellen naar de praktijk.

Het nemen van de röntgenfoto’s gebeurt onder een lichte sedatie zodat uw hond zo min mogelijk hinder ondervindt van het onderzoek. De kosten van het beoordelen van de foto’s betaalt u aan de praktijk. De praktijk zorgt ervoor dat de röntgenfoto's ter beoordeling naar de Raad van Beheer worden gezonden.

Voor meer informatie over het verantwoord fokken met honden, klikt u op www.houdenvanhonden.nl/fokken-met-je-hond/ Op deze website kunt u ook de handleiding vinden van het online aanmelden van het HD en ED onderzoek.