Gebitsreiniging

Veel honden en katten krijgen in de loop van hun leven last van het gebit. Van de honden ouder dan 3 jaar heeft 80% al gebitsproblemen. Vaak beginnen de klachten met een slechte adem. Sommige eigenaren denken dat het er nu eenmaal bij hoort maar het tegendeel is waar: slechte adem is niet normaal!

Voor een professionele gebitsreiniging kunt u op onze praktijk terecht. Met behulp van speciale apparatuur verwijderen we tandsteen en tandplak. In sommige gevallen is een extractie (laten trekken) van een tand en/of kies nodig. Met speciale hevels kunnen we een slechte tand en/of kies op een nette en professionele manier verwijderen.

Wilt u hier meer informatie over? Maak een afspraak we helpen u graag!


Tandplak

Iedere dag vormt zich een dun kleverig laagje op de gebitselementen: tandplak. Het bestaat uit voedselresten, speeksel en bacteriën. Dit laagje kan gemakkelijk verwijderd worden door te poetsen. Als er niet gepoetst wordt kunnen mineralen in het speeksel tandplak omzetten in een laagje kalk en zo ontstaat tandsteen.


Tandsteen en slechte adem

Tandsteen ontstaat langzaam en bestaat uit voedselresten, neergeslagen zouten uit het speeksel en bacteriën. Tandsteen is hard en is niet meer weg te poetsen. Een eerste gevolg van tandsteen is een slechte adem. De geur wordt veroorzaakt door de vele voedselrestjes die op en tussen de onregelmatigheden van het tandsteenoppervlak zitten en door bacteriën.
Volledige verwijdering van tandsteen kan alleen maar bereikt worden door professionele gebitsreiniging. Een dergelijke reiniging kan bij ons in de praktijk worden uitgevoerd.


Tandvleesontsteking

Als het tandsteen niet wordt verwijderd, dringt het zich onder het tandvlees en zal zo een ontsteking veroorzaken. Kenmerken van een tandvleesontsteking zijn roodheid en zwelling. Ook gaat het tandvlees bij aanraking gemakkelijk bloeden. De ontsteking kan zich rond de kieswortel uitbreiden waardoor de kies uiteindelijk los zal laten.


Risico’s

In bepaalde gevallen kan het voorkomen dat de bacteriën via het ontstoken tandvlees in de bloedbaan terecht komen. Zij kunnen dan ergens anders in het lichaam voor problemen zorgen. Berucht hierbij zijn ontstekingen van nieren, lever en hartkleppen. Verwaarloosde gebitsproblemen kunnen dus ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van het dier.


Pups

Bij pups komen dubbele melkhoektanden regelmatig voor. Voedsel en haren kunnen zich tussen de tanden ophopen met ontstekingen als gevolg en tandbederf van de nieuwe tand. Ook kan de vaste tand in een verkeerde stand worden gedrongen. Op een leeftijd van ca. 6 maanden moeten deze dubbele hoektanden niet meer aanwezig zijn. Is dit wel het geval, dan doet u er verstandig aan deze te laten verwijderen door uw dierenarts.


Kleine rassen

Vooral bij kleine hondenrassen met een kleine of een te korte kaak komt het voor dat kiezen en snijtanden niet netjes op een rij staan; er is dan niet voldoende ruimte voor alle tanden. Het gebit kan zichzelf dan niet goed reinigen waardoor een goede gebitsverzorging door de eigenaar juist van groot belang is.


Controle

Laat jaarlijks het gebit van uw hond controleren tijdens de vaccinatie of een jaarlijkse gezondheidscontrole. Uiteraard kunt u bij ons informatie krijgen hoe u het gebit van uw hond zo goed mogelijk kunt onderhouden.