Ontwormen HondOm je hond, maar ook jezelf, gezond te houden is het belangrijk dat je hem goed ontwormt. Als het goed is gebeurd dit de eerste keer al bij de Fokker. Vraag het even na om zeker te zijn, pups met een overdreven dikke buik zijn verdacht. Hoewel de buik van een puppy ook na het drinken op kan zetten, wijst een overdreven dikke buik vaak op wormen.

Symptomen

Wormen zijn vooral voor pups gevaarlijk. Volwassen honden hebben van de meest gangbare wormen minder snel last. Ze kunnen het echter wel aan mensen overdragen, dus ontwormen blijft belangrijk. Naast een opgeblazen buik zijn diarree (soms met bloed), braken, een doffe vacht, huiduitslag bij pups, groeiachterstand, zwakte, vermagering, het met het achterste over de grond schuiven (sleetje rijden) en ‘rijstkorrels’ ter hoogte van de anus aanwijzingen die op wormen kunnen duiden. Een dierenarts zal uitsluitsel kunnen geven.

Hoe vaak?

Hoe vaak je moet ontwormen hangt onder andere van het ontwormingsmiddel en je hond af. Bespreek een ontwormingsschema met je dierenarts. Gangbaar is dat een pup op de leeftijd van 2, 4, 6 en 8 weken ontwormd wordt. Als het goed is doet de fokker dit al voor je. Daarna wordt aangeraden om hem tot de leeftijd van 6 maanden om de maand te ontwormen . Dus zodra hij 4 en 6 maanden oud is. Komt je hond vaak buiten en in aanraking met kleine kinderen of zwangere vrouwen, dan wordt vervolgens elke 3 maanden ontwormen aangeraden. Als je hond geen dingen van de straat eet (voornamelijk poep van andere dieren) en er geen kinderen in het spel zijn, is twee keer per jaar ook voldoende. Als je meerdere dieren is huis hebt is het ook handig om ze allemaal tegelijk te ontwormen, zodat ze elkaar niet na het ontwormen meteen weer besmetten.

Ontwormen Kat


Voornamelijk de buitenkatten hebben last van maagdarmwormen. De besmetting hiervan vind plaats via de bek. Wormeitjes worden voornamelijk opgenomen bij het eten van bijv. muizen. Ook kunnen eitjes die aan de vacht gekleefd zitten worden opgenomen doordat de kat zich wast. Ook vlooien kunnen wormen overbrengen, zij zijn met name de tussengastheer van de lintworm.

Symptomen

Bij een infectie met spoelwormen zijn er bij volwassen katten meestal geen symptomen. Meestal wordt de eigenaar gealarmeerd als er een worm mee naar buiten komt met de stoelgang van de kat. Dit gaat meestal om een afgestorven exemplaar, gezien de levende wormen in de darmen blijven.
Bij erge besmettingen kunnen de dieren diarree krijgen en beginnen te braken. Dit kan leiden tot groeiachterstand, vermageren en doffe vacht.
In heel erge gevallen kunnen er obstructies van de darmen ontstaan.
Kittens zijn veel gevoeliger voor wormen en men ziet regelmatig diertjes met erg veel wormen en de typische opgezwollen 'wormbuikjes'. Kittens kunnen al voor de geboorte besmet worden via de bloedstroom van de moeder.

Hoe vaak?

Kittens kunnen het beste ontwormd worden op een leeftijd van 3, 5 en 7 weken. Daarna is het advies om dit maandelijks te herhalen tot en met de 6de maand. 
Voornamelijk bij buitenkatten en katten in gezinnen met kleine kinderen is het advies om de kat 4 maal per jaar ( om de 3 maanden) te ontwormen.
Is uw kat een binnenkat, dan is de kans op een worm besmetting een stuk kleiner, maar niet geheel afwezig omdat wij ook wormeieren mee kunnen brengen en zo de kat besmetten. Wij raden u dan ook aan de binnenkat zeker 2 maal per jaar te ontwormen.