Ook dit jaar zal ongetwijfeld knallend eindigen, maar voor honden en katten zijn de harde en onverwachte knallen van het vuurwerk vaak geen feest. Jammer genoeg wordt er vanaf november al vuurwerk afgestoken. Zowel dieren als mensen schrikken ervan, maar wij mensen weten dat het geen bedreigende situatie is. Voor uw hond en kat is het anders. De angst voor harde geluiden is een natuurlijke angst die direct te maken heeft met overlevingsdrang. Dit kan zich uiten als heftig blaffen, janken, maar ook wegkruipen onder het bed of in andere donkere hoeken van het huis. Soms vluchten angstige honden buiten weg, waarna ze vaak niet meer terug te roepen zijn.

Angst op de avond zelf is vervelend, maar daarbij komt dat het probleem zich kan generaliseren. Dan zal uw hond niet alleen in paniek raken bij vuurwerk, maar ook bij andere geluiden waarvoor hij voorheen niet bang was, bijvoorbeeld onweer.


Wat te doen om angst te voorkomen

  1. Een veilige plaats voor de hond creëren waar hij van tevoren al aan kan wennen. Het liefst een ruimte met zo min mogelijk ramen bijvoorbeeld de badkamer.

  2. Binnen het licht aanlaten en een radio of tv aanzetten, dit dempt de geluiden van buiten.

  3. Houdt ramen en gordijnen dicht.

  4. Aandacht afleiden, door bijvoorbeeld een kluif te geven.

  5. Een grote deken neerleggen, waar de hond lekker in kan wegkruipen

  6. De hond alleen aangelijnd uitlaten, zodat hij niet weg kan rennen als hij schrikt. Maak geen grote wandeling en ga als het vuurwerk in de loop van de avond heftiger wordt niet meer naar buiten

  7. Het dier belonen bij goed gedrag, bijvoorbeeld als de hond rustig blijft als er vuurwerk afgestoken wordt.

  8. Geen vuurwerk in de achter of voortuin afsteken, maar afstand houden.


Kijk voor alle ins and outs over vuurwerkangst op www.licg.nl/vuurwerk/